Czosnek to samo zdrowie. Naturalny, najlepszy antybiotyk, który szybko zniweluje wiele problemów zdrowotnych.
Właściwości zdrowotne czosnku
Naturalny antybiotyk to podstawy, hamuje rozwój bakterii, jest pomocny w walce z infekcjami oraz co bardzo ważne dla wielu osób obniża ciśnienie krwi. Nieprzyjemny zapach to przysłowiowa pestka w porównaniu z jego magicznym działaniem.
Zalecane jest spożycie jednego ząbka dziennie, regularnie, by odczuć szybko właściwości zdrowotne czosnku.
„Skład” czosnku
Niewielki kawałeczek kryje wiele cennych substancji. Związki flawonoidowe i śluzowe, cukry, witaminy B1, B2, PP i C oraz prowitamina A, sole mineralne oraz rzadko spotykane mikroelementy (nikiel, chrom i kobalt). Jednak to nie wszystko, do najcenniejszych substancji należą oczywiście olejki eteryczne, które są bogate w siarczki, allicynę.
Jak spożywać czosnek? Czosnek – składnik diety
Najlepiej na surowo, zachowuje wiele swoich cennych właściwości, jednak ze względu na swój charakterystyczny zapach często poddawany jest obróbce termicznej i dodawany do różnych potraw.
Czy już wiesz, co będzie dodatkiem do Twojego obiadu?